Eger

Véget ért a Felnémeti Gasztro Feszt

És te mit ettél hétvégén?

Ha nyárvége és Eger, akkor Felnémet és Gasztrofeszt. Aki kíváncsi volt Heves vármegye legfinomabb lecsójára, annak a mai napon kötelező program volt a rendezvény. Az est fénypontjaként a húrokba csapott Nagy Dávid.

A nevezési díj egyébként 5.000 Ft volt, aki lemaradt volna annak küldünk egy Nagy Dávid számot és egy igazán ütős lecsós receptet.

“Ínyenc lecsó Eszakon.hu módra, szerkesztőségünk ajánlásával”

Hozzávalók (4-6 főre):

  • 1 kg paprika (lehet vegyesen zöld, piros, sárga)
  • 500 g paradicsom
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 200 g füstölt szalonna vagy 3-4 evőkanál zsír
  • 2-3 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • 200 g füstölt kolbász (opcionális)
  • 1-2 teáskanál pirospaprika
  • Só és bors ízlés szerint
  • 1 csipet cukor (opcionális, a paradicsom savasságának kiegyensúlyozására)
  • Opcionálisan: 2-3 tojás (rántott lecsóhoz)

Elkészítés:

  1. Előkészítés: A paprikát mosd meg, csumázd ki és szeleteld csíkokra. A paradicsomot is mosd meg, majd vágd nagyobb darabokra. A vöröshagymát pucold meg és vágd félkarikákra. Ha szalonnát használsz, kockázd fel apróra. A kolbászt karikázd fel, ha belekerül a lecsóba.

  2. Szalonna pirítása: Helyezd a bográcsot a tűz fölé, és add hozzá a felkockázott szalonnát. Lassú tűzön süsd ki a zsírját, majd ha megpirult, vedd ki a pörcöket (ha szeretnéd, később visszateheted a lecsóba). Ha zsírt használsz, egyszerűen forrósítsd fel.

  3. Hagyma és fokhagyma: A megmaradt zsírban párold üvegesre a vöröshagymát. Ha szereted, adj hozzá apróra vágott fokhagymát is, és pirítsd együtt 1-2 percig.

  4. Pirospaprika: Húzd félre a bográcsot a tűzről, hogy a pirospaprika ne égjen meg, majd szórd rá a pirospaprikát, és keverd el alaposan a hagymával.

  5. Paprika és paradicsom: Tedd bele a felcsíkozott paprikát és a paradicsomot. Sózd meg, és ha szükséges, adj hozzá egy csipet cukrot, hogy kiegyensúlyozza a paradicsom savasságát. Keverd össze alaposan, majd tedd vissza a bográcsot a tűzre.

  6. Főzés: Közepes lángon főzd a lecsót, amíg a paprika meg nem puhul, és a paradicsom szétfő. Ha kolbászt használsz, add hozzá a főzés vége felé, hogy a kolbász íze jól átjárja az ételt.

  7. Rántott lecsó (opcionális): Ha tojásos lecsót szeretnél, verd fel a tojásokat, majd a főzés végén öntsd bele a bográcsba, és keverd el. Főzd még néhány percig, amíg a tojás meg nem szilárdul.

  8. Tálalás: A lecsót friss kenyérrel vagy főtt rizzsel tálald.

Ez a hagyományos bográcsos lecsó recept gazdag ízekkel, füstös aromával és igazi magyaros élménnyel ajándékoz meg!

A színvonalas rendezvényt a Felnémetért Lokálpatrióta Egyesület szervezte.

Nagy Dávid muzsika:

Exit mobile version