Friss hírek

Fórum a Diósgyőri várról Rostás Lászlóval

Telt ház fogadta az érdeklődőket, kiderült pár fontos részlet.

Photo: Északon

A Magyar Tudományos Akadémia miskolci székházában 2024.08.29-én csütörtökön civil kezdeményezésre fórumot tartottak, ahol beszámolt Rostás László a Diósgyőri vár jelenleg is zajló építkezéséről. A hosszúra nyúlt előadás kapcsán beszélt az elmúlt évek nehézségeiről, ahol többen is megkérdőjelezték vajon szükséges e liftet építeni az egyik vártoronyba, illetve miért van szükség a vár egy részét szállodává alakítani.

Az inkább tudományosra sikerült előadás a vár dokumentált történetét mutatta be – rávilágítva arra hogy bizonyos részei gótikusak, tartalmaz barokk elemeket, és a török idők során a gótikus falakat megvastagították, a ma látható csöpp ablakokat pedig szűkítették.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a gótikus építkezés hatalmas ablakokat adott a várnak (gótikus stílus a bécsi Szent István székesegyház, a Notre-Dame-i székesegyház vagy a Firenzei dóm. Életszerűtlen, hogy az egykori királyné lőrésnyi ablakokon keresztül nézte a káprázatos tájat és sötét szobákban bujkált gyertyafény mellett világos nappal. Rostás László a Nagy Lajos király korabeli várat próbálta életre kelteni, ami nem sikerült, hiszen a lőrésnyi ablakok egyértelműen a török időkben Mohács után kerültek átalakításra, melyről dokumentációs született.

Ezzel szemben érdemes megemlíteni néhány érdekes gondolatot, mely szerint a várban megforduló királynékról egy helyi középkori panoptikum, egy úgynevezett ereklyetartó szoba is kialakításra kerüljön, mellette a várban egy kis felszentelt kápolnával.

Úgy véljük a vár felújítása időszerű volt, bár a miskolciak jobban örültek volna egy alaposabb munkának, példának okáért a Sagrada Familia sem pár év alatt épült Barcelonában. A mesterművet Antoni Gaudi kezdte el építeni 1882. március 19-én, és bár a templomot 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa bazilika rangjára emelte és megszentelte, de a végső formája még mindig nem készült el. A mi büszkeségünk is megérdemelte volna, hogy kőről kőre újraépítsék, ez a fajta kivitelezés és az elkapkodott (bár időnként értékes kivitelezési ötletek) nem valóak a környezetbe.

“Többen jelezték, hogy a jövőbeli kapkodások és a nem megfelelő ráépítések megakadályozása érdekében támogatják, hogy a Diósgyőri vár és környezete rendelkezzen UNESCO világörökségi védelemmel”

Unesco helyszínek 2024

Unesco helyszínek 2024

Az est zárásaként három kérdést lehetett feltenni, dicséret mellett kritika is elhangzott bőven.

Az ügyről folyamatosan beszámolunk olvasóinknak.

Exit mobile version